Svakodnevno, pogotovo u doba pandemije, šalje se sve veći broj pošiljaka, a broj online narudžbi u posebnom je rastu. Uz to dodatno opterećenje, korisnicima nije lagano odabrati kurirsku službu koja će brzo i pouzdano dostaviti pošiljku koju šalju ili koju trebaju primiti. U budućnosti, cilj je pomoći kurirskim službama kako bi smanjile opterećenje na njihov poslovni proces te skratile broj koraka u istom, u čemu im može pomoći IoT tehnologija. Sigfox mreža projektirana je za lociranje, a posebno je važna pokrivenost koja u ovom trenutku iznosi preko 90% stanovništva.

 

Kako bismo testirali efikasnost kurirske službe koju i inače često koristimo i vrlo smo zadovoljni njihovim uslugama unutar Hrvatske, odlučili smo poslati jedan paket. Između ostalog, s paketom smo poslali i Sigfox uređaj programiran da periodično šalje informacije o temperaturi te pratili lokaciju određenu Sigfox Atlas servisom (triangulacija po našim baznim stanicama) i tako došli do zanimljivih podataka prikazanih na fotografiji ispod. Na fotografiji se vidi da je na trackingu kurirske službe lokacija paketa bila 3 dana ista, dok je uređaj poslao poruku na baznu stanicu u gradu gdje je bila konačna destinacija paketa već nakon manje od 24 sata.


Iako je naša kurirska služba odradila izvanredan posao i u rekordnom roku dostavila paket na lokaciju, primjenom Sigfox tehnologije sljedeći radni dan je moguće pratit točnu lokaciju paketa u realnom vremenu. Također, to omogućava i preskakanje koraka skeniranja paketa što je dodatan posao za radnike kurirske službe, te pomaže u slučajevima ako je paket otuđen ili izgubljen. Primjenu se može naći pogotovo kod skupljih paketa gdje ovakav lokator unosi dodatnu sigurnost samom korisniku, ali i  kurirskim službama kojima može pomoći da postanu još uspješnije u dostavi paketa i tako se izdvoje na tržištu od konkurencije.

Saznaj sve na vrijeme

Želiš da novosti o razvoju nacionalne IoT mreže same pronalaze put do tvog online sandučića? Ispuni prijavu za newsletter i ispunit ćemo ti želju.

Prijavi me