Volimo zamišljati svijet u kojem su svi uređaji spojeni, neovisno o tome nalaze li se na moru, visoko na planini ili bilo gdje drugdje gdje im trenutno nije omogućeno spajanje na internet, struju ili bilo koju drugu formu mreže. Povezan svijet u kojem je svima sve u dosegu. Sve to omogućit će Sigfox. Upravo zato što vjeruje da povezanost treba i može biti dostupna svima, Sigfox je čini jednostavnom, učinkovitom i cjenovno pristupačnom u svakom njenom segmentu.

UREĐAJI BEZ PAMETNE MREŽE SAMO SU OBIČNE STVARI

Pametna mreža koja omogućuje sigurno bežično povezivanje uz niske troškove i nisku potrošnju energije omogućit će ti da svaku stvar iz svoje okoline, neposredne ili udaljene, pretvoriš u pametan uređaj.
Sigfox je takva mreža.
A IoT Net je dovodi u Hrvatsku.

Sigfox za slanje podataka koristi uskopojasni radio signal koji svladava prepreke i udaljenosti puno bolje od signala mobilnih mreža. Za sve to mu treba manje odašiljača i energije. Zapravo, Sigfox mreža toliko je energetski učinkovita da se spojeni uređaji više ne trebaju puniti svakodnevno, već ih se može pogoniti baterijama koje traju godinama.

Učinkovitost Sigfox mreže odražava se i u količini podataka koje šalje, posebno prilagođenoj načinu na koji komuniciraju uređaji – kratko i precizno. Racionalizacija na razini količine podataka opet smanjuje količinu energije potrebnu za njihovo slanje, a osigurat će i savršeno funkcioniranje mreže, čak i kad se raspričaju svi uređaji koji nas okružuju.

SIGFOX U SLOVIMA

Želiš progovoriti jezgrovitim jezikom povezanosti?
Ovo su neke od kratica koje ćeš često susretati.
IoT

sustav povezanih uređaja koji odašilju poruke putem Interneta. Naziva se još i Internet stvari (engl. Internet of Things).

UNB

uskopojasni radijski signal (engl. Ultra Narrow Band) koji zbog svoje usmjerenosti bolje svladava udaljenosti.

LPWA

mreža koja za slanje poruka na velike udaljenosti troši malo energije (engl. Low Power Wide Area). Sigfox je takva mreža.

M2M

označava direktnu komunikaciju između uređaja ili strojeva, bez ljudskog posrednika (engl. Machine to Machine).

  • Dajemo glas stvarima
  • Jednostavno pametno
  • Svima dostupno
  • Štedimo energiju

Dajemo glas stvarima

Sigfox nije mreža za telefoniranje ili surfanje tamo gdje nemaš Wi-Fi signala; jedina namjena ove tehnologije je slanje malih paketa informacija kakvima komuniciraju pametni uređaji.

Sigfox tako omogućuje uređajima slanje 140 poruka od 12 bajta informacija dnevno. Za ljudske pojmove to je možda malo, ali je i više nego dovoljno za slanje GPS koordinata, temperature, indeksa potrošnje energije i sličnih jezgrovitih informacija kakvima barataju uređaji.

Mala količina podataka znači veliku uštedu energije potrebne za njihovo slanje. Nizak energetski zahtjev potpisuje i mreža širokog dosega te niske potrošnje energije (LPWA) koju Sigfox koristi za prijenos informacija, kao i optimizirani protokol za prijenos podataka koji, u kombinaciji s uskopojasnim radio signalom (UNB), zaduženim za doseg, postiže izvrstan kapacitet.

Jednostavno pametno

Sve što kao korisnik moraš znati jest da ćeš uz Sigfox uskoro moći bilo koju stvar pretvoriti u pametnu stvar tako što ćeš joj jednostavno pridružiti mali uređaj sa senzorom, upaliti ga i pokrenuti aplikaciju preko koje ćeš primati obavijesti.

Uređaj se napaja baterijom koja zbog niske potrošnje može potrajati godinama tako da ga zaista možeš samo upaliti i zaboraviti na njega. Kada će imati nešto za prijaviti, upalit će se i proizvesti radio signal potreban za slanje poruke. Poruku će dohvatiti bazne stanice u dometu koje osluškuju komunikaciju na 868 MHz. Bazne stanice poruku će proslijediti u Cloud, odakle se ona šalje tebi.

Toliko je jednostavno. Osim ako želiš napraviti svoj uređaj ili programsko rješenje temeljeno na Sigfox tehnologiji. U tom slučaju, start je malo zahtjevniji, ali iskustvo je uvijek nagrađujuće.

Svima dostupno

Sigfox za prijenos podataka koristi uskopojasnu radio tehnologiju koja jamči prodornost i doseg signala. U kombinaciji s izuzetno niskom potrošnjom energije te kapacitetom veze, to omogućuje povezivanje uređaja koje prije dostupnim tehnologijama nismo mogli povezati.

Povrh toga, kvaliteta mreže je ista na cijelom signalom pokrivenom području. To znači da možeš povezati čak i onaj udaljeni uređaj do kojeg WiFi signal ne dopire i uživati u prednostima nove tehnologije, iako možda ne živiš u velikom gradu. Prepreka više nije ni cijena, jer pristupačnost uređaja i konekcije čini Internet of Things stvarno dostupnim svima.

Tamo gdje bi WiFi signal odavno posustao, Sigfox i dalje postojano i sigurno pronosi signal koji odašilje tvoj pametni uređaj. Ili cijela flota njih, jer kapacitet veze može to podnijeti.

Štedimo energiju

Kad se tvoj pametni uređaj nalazi u kućanstvu, povezan na neograničeni internet i uključen u struju, vjerojatno ne razmišljaš o problemu skalabilnosti IoT-a. No, kad želiš postaviti tisuće uređaja širom teško dostupnog područja, brzo postaje očito da im nije jednostavno osigurati kontinuiranu opskrbu energijom i internetom.

Zato je stvoren Sigfox, koji racionalno raspolaže resursima i optimizira slanje poruka kakvima komuniciraju povezani uređaji.

Nizak energetski zahtjev drugo je ime Sigfoxove mreže širokog dosega i niske potrošnje energije (LPWA). Za slanje poruka potrebna je tek neznatna količina energije, što uređaje čini neovisnima o izvoru struje, a za napajanje se koriste dugovječne baterije koje će uskoro zamijeniti obnovljivi izvori energije. Sve to omogućit će nam korištenje punog potencijala IoT tehnologije.

SIGFOX U BROJKAMA

Pametne stvari pametno raspolažu resursima,
a takva je i mreža koja je njihovoj komunikaciji posvećena.
12

količina informacija u bajtima koju uređaj može poslati u jednoj poruci

140

broj poruka koje uređaj može odaslati prema cloudu u jednom danu

50

domet signala u kilometrima, u nenaseljenim područjima

868

radijska frekvencija u megahercima na kojoj uređaji u Europi komuniciraju

SVE NA SVIJETU POSTAJE BOLJE UZ MALO KOMUNIKACIJE.

Zanima te IoT u Hrvatskoj? Započnimo razgovor!

POSTAVI PITANJE