Politika korištenja kolačića

Zamisli svijet bez kolačića. Teško je, znamo. Jer oni su ti koji omogućuju bešavno korištenje web stranica na koje smo svi navikli. Kolačići (eng. cookies) su malene količine informacija, poput onih kojima komuniciraju pametni uređaji. Pohranjuju se na tvoje računalo kako bi ti se stranice optimalno prikazivale. I mi na iotnet.hr koristimo kolačiće. Nastavkom pregleda ove stranice pristaješ na njihove zadane postavke, ali ih slobodno možeš i promijeniti.

Što je kolačić

Kolačić je brojčano-slovna datoteka pohranjena na tvoje računalo, tablet ili mobitel. Ta datoteka sadrži tvoje postavke na stranici koju posjećuješ. Najčešće su to informacije poput postavki tvog preglednika, preferiranog jezika prikaza stranice i slično. Kada ponovo posjetiš iotnet.hr, tvoj web preglednik šalje nam pripadne kolačiće kako bi se stranica prikazala prilagođeno tebi. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija, uključujući i dio osobnih informacija poput tvoje e-mail adrese. No samo ako to posebno omogućiš. Stranica iotnet.hr ne može pristupiti tim informacijama bez tvog izričitog dopuštenja, kao ni drugim datotekama na tvojem uređaju. Zadane postavke kolačića nisu direktno vidljive, ali im možeš pristupiti i konfigurirati ih po želji. Možeš čak i odlučiti da se svi kolačići koje iotnet.hr sprema obrišu odmah nakon što zatvoriš preglednik.

Kolačići na iotnet.hr

Stranica iotnet.hr koristi kolačiće kako bi ti poboljšala korisničko iskustvo (osnovni kolačići). Osim toga, koristimo kolačiće trećih strana za praćenje statistike vlastite posjećenosti i uspješnosti, pri čemu koristimo Google Analytics alate. Dobavljači treće strane mogu koristiti kolačiće za prikazivanje oglasa IoT Neta širom interneta. Kolačiće koji pomažu Google Analyticsu u preciznijem oglašavanju na prikazivačkoj mreži možeš konfigurirati na www.google.com/settings/ads a još više možeš saznati na www.google.com/analytics/learn/privacy.html.

Društvene mreže

U kolačiće trećih strana ubrajaju se i kolačići koje na tvoj uređaj sprema AddThis - servis za dijeljenje i lajkanje sadržaja na društvenim mrežama. Konkretan utjecaj AddThis servisa na tvoju privatnost ovisi o postavkama koje uređuješ na samoj društvenoj mreži. Kako upravljati ovim kolačićima možeš saznati na stranicama društvenih mreža koje koristiš.

Isključivanje kolačića

Poželiš li onemogućiti ili podesiti spremanje kolačića na svoj uređaj, uvijek to možeš učiniti. Postavkama kolačića upravljaš u svom internetskom pregledniku. U postavkama preglednika koji koristiš možeš odabrati odbacivanje svih ili samo nekih kolačića kao i zatražiti da te preglednik obavijesti o pohrani kolačića. Blokiranje baš svih kolačića moglo bi umanjiti funkcioniranje stranice iotnet.hr. Osim toga, ručno brisanje već pohranjenih kolačića bez promjena postavki u pregledniku ne sprječava stranicu od ponovne pohrane kolačića.

Uh, to je bilo puno kolačića. Želiš li saznati još više, posjeti neke od sljedećih stranica:

www.allaboutcookies.org

www.youronlinechoices.com/hr

www.aboutads.info/choices